Smartphone en gezond leven

Heb jij ook een beetje een haat-liefde verhouding met je smartphone? Vind je het een fijn en handig ding en ongelofelijk verslavend en afleidend tegelijkertijd? Als je eerlijk naar jezelf kijkt, ben je dan tevreden met hoe jij met je smartphone omgaat? Ben jij nog de baas of eigenlijk niet meer?

Wat is het probleem?

Je bent het waarschijnlijk met mij eens dat een verslaving niet goed voor je gezondheid is. Voor mij is gezondheid een breed begrip en meer dan de afwezigheid van ziekte. Iets is gezond als het functioneert zoals het bedoeld is. De invloed die smartphones hebben in ons leven raakt vooral onze mentale en geestelijke gezondheid.

Iedere dag weer zijn er ongelofelijk veel dingen die jouw aandacht en je tijd vragen. Het lijkt wel een strijd waarin we verwikkeld zijn. Het slagveld van deze strijd is onze ‘mind’. Oftewel wat we denken, voelen en kiezen. Ons denken wordt sterk beinvloedt door wat we elke dag zien, horen en meemaken.

Ik geloof dat ieder mens, net als de Schepper zelf, een ontembare behoefte heeft om iets te bouwen of te creëren. Om dat te kunnen doen zijn denkwerk, beslissingen en bewuste actie nodig. Dat zijn zaken die je actief doet. Een smartphone heeft de neiging om mensen juist passief te maken. Scrollend en zoekend naar steeds meer input en informatie kun je verslaafd en verstrikt raken.

Een gevolg van passief informatie consumeren is dat het uiteindelijk je denken sterk beinvloed. Sterker en meer dan de meeste mensen denken. (social)media hebben op deze manier grote invloed op wat je denkt en gelooft. In plaats van zelf na te denken en actief aan de slag te gaan, heb je het vormen van een mening eigenlijk uitbesteed aan een externe partij (media of mensen die je volgt).

Zijn smartphones dan alleen maar slecht en negatief? Ik heb zelf een haat-liefde verhouding met het apparaat. Aan de ene kant is het ontzettend handig dat ik even snel iets kan opzoeken, het weer kan checken of nog even de laatste update over de sporttraining van de kinderen ontvang. Tegelijk ben ik na meer dan 10 jaar actief te zijn als trainer coach op dit vlak, niet immuun voor de verslavende werking ervan.

Een gevolg van passief informatie consumeren is dat het uiteindelijk je denken sterk beïnvloedt. Sterker en meer dan de meeste mensen denken.

De sleutel om goed en gezond met je smartphone om te gaan ligt voor mij in het terugnemen van de regie en het nemen van bewuste beslissingen om te zorgen dat jij de baas blijft en niet de technologie. Zo blijf je ook de baas over je eigen denken. Daarom heet ons bedrijf Phroneo (grieks voor ‘de manier waarop je denkt’) en is onze tagline ‘renew your mind’.

Waar WILLEN we heen?

We hebben denk ik nog veel te leren als het gaat om het bewust gebruiken van technologie. Maar de smartphone is misschien niet het einde. De volgende stap ligt echter al op de loer. Zaken als Virtual Reality, Augmented Reality, wearables en kunstmatige intelligentie zijn al dichterbij dan we denken. Wat mij betreft is de vraag niet wat er technologisch mogelijk is, maar is de vraag veel meer: waar WILLEN we als mensen heen? Wat wil jij?

Hoe wil jij leven en houd je de regie en controle? Hoe voorkom je dat technologie ons de baas is? Voor mij een fundamentele vraag, nog even los van de grote macht en censuur van een aantal hele grote techbedrijven waar we begin 2021 mee te maken hebben.

Praktische tips

Laten we dit praktisch vertalen naar het hier en nu: Neem het stuur in eigen handen en neem de controle terug. Maar hoe doe je dat?

  1. Beperk het aantal meldingen. Kies waarvoor je meldingen zoals een geluid, een rood balletje of stroken wilt ontvangen in plaats van dat je deze standaard aan hebt staan. Je kunt dit bijvoorbeeld in whatsapp per groep regelen. Neem 15 minuten de tijd om dit in te stellen. Wil je de makkelijkste, snelste en meest brute manier? Zet alles uit en schakel daarna pas meldingen in als je merkt dat je iets mist.
  2. Beperk het aantal apps en platforms. Kies welke apps en platforms je op je mobiel wilt hebben staan en welke juist niet. Beperkt zowel het aantal accounts dat je hebt (bijv. social media) , maar beperk ook het aantal apps dat je daadwerkelijk hebt geinstalleerd op je mobiel. Ik heb bijvoorbeeld wel een LinkedIN account, maar heb niet de app op m’n mobiel om mezelf te helpen minder tijd daaraan te besteden.
  3. Beperk jezelf. Neem jezelf voor om het eerste en laatste uur van de dag je smartphone niet te gebruiken. Misschien zelfs om deze helemaal niet in de buurt van je bed te bewaren en opladen ’s nachts.
  4. Help en stimuleer je kinderen. Hoe? De eerste 3 tips helpen je om een voorbeeld te zijn. Maar dat is denk ik niet genoeg. Kijk samen met ze naar hun mobiel en kijk bijvoorbeeld naar de hoeveelheid schermtijd. Het helpt als je ook je eigen schermtijd laat zien (au!). Praat erover. Mijn ervaring met onze 2 tieners is dat ze het echt vervelend vinden dat ze schermtijd beperking hebben, maar dat ze wel inzien dat het beter is. Onze oudste zoon zei niet zo lang geleden dat hij blij was dat we hem beperkten en het er vaak over hebben omdat hij bij klasgenoten ziet wat er gebeurt als dat niet zo is. Er zijn klasgenoten die meer dan 6 uur per dag op hun smartphone zitten en ’s avonds pas laat gaan slapen omdat hun mobiel naast hun bed ligt.

Op woensdag 13 januari 2021 heb ik hierover gesproken met Laurens van de Kraats van Groot Nieuws Radio in de uitzending van ‘Laurens’ Lunchroom‘. Je kunt het fragment hieronder beluisteren.

Zie ook het artikel op de website van Groot Nieuws Radio: Je smartphone is een gevaar voor je mentale gezondheid en identiteit