In welke stand staat jouw organisatie?

Werk jij in een kalme organisatie?

Groei en herstel of overleven?

Heb jij weleens dat de organisatie waar je werkt of het team waar je deel van uitmaakt aanvoelt als een hectische snelkookpan? Een omgeving waar heel veel gebeurt, maar soms weinig echte vooruitgang en groei is te zien? Een soort hobbelpaard-effect: veel beweging, nul vooruitgang. Er is voortdurend onrust en stress, maar waarvoor eigenlijk?

Het werk wat je doet zou een stuk leuker en prettiger zijn als iedereen helderheid heeft wat er van hem of haar wordt verwacht, er helder en duidelijk wordt gecommuniceerd, iedereen lekker in z’n vel zit zonder onnodige stress en je gezamenlijk mooie dingen creëert. Wat het ook is wat jouw organisatie of jouw team levert.

Het klinkt mooi en zou toch haalbaar moeten zijn, maar hoe kan het dan dat veel organisaties toch niet zo werken en aanvoelen? Ik werk al jaren met verschillende professionals en kom er steeds meer achter dat meer grip, controle en rust in je werk meestal niet zit in het aanleren van een mooie methode of model, maar vooral zit in de manier waarop iemand denkt. Je mindset dus.

Dit jaar ben ik een nieuw bedrijf gestart dat ik Phroneo heb genoemd, dat betekent je mindset of de manier waarop je denkt. Met als ondertitel: Renew your Mind. Want dat is wat leren in mijn ogen ten diepste is; je denken vernieuwen. Net zoals een persoon een bepaalde mindset heeft, bestaat er ook een ‘collectieve mindset’ binnen een organisatie.

Een organisatie kan vanuit rust werken aan groei en herstel of in overlevingsmodus staan.

Een organisatie lijkt op je lichaam

Een organisatie lijkt best veel op hoe je lichaam werkt. Ons lichaam bestaat uit allerlei afzonderlijke delen met ieder een eigen functie, die op dynamische en complexe wijze samenwerken en bij elkaar een heel mens vormen. Al die triljarden cellen die samenwerken in je lichaam worden aangestuurd door je ‘mind’ – ik gebruik dit woord bij gebrek aan een beter Nederlands woord. Zie mijn eerdere artikel waar ik hier meer over schrijf. Je lichaam kent grofweg twee standen: groei en herstel of overleven.

1. Groei en herstel

Onder normale omstandigheden als er geen dreiging of gevaar is, zijn de cellen in je lichaam bezig om zich te vernieuwen, afval af te voeren en te zorgen dat je fit en sterk blijft. Ons immuunsysteem speelt hier een belangrijke rol in. Zo is je lichaam bezig met herstel en groei.

2. Overleven

Als er gevaar dreigt is het niet zo belangrijk om met groei en herstel bezig te zijn. Het zorgen dat je overleeft is dan veel belangrijker. Heel dramatisch gezegd: als je weg moet rennen voor een leeuw is het aanpakken van die bacteriële infectie in je darmen op dat moment niet meer belangrijk en kan al je energie het beste worden besteed aan vluchten om te overleven.

Je lichaam ziet niet alleen een wild dier als gevaar, maar stress of onrust door iets wat er op de dag gebeurt, zorgt ook dat je lichaam in overlevingsmodus schiet. Veel mensen staan daardoor zonder dat ze het in de gaten hebben een groot deel van de dag in deze stand. En dat is niet gezond. Er is tijd nodig voor rust.

Organisaties in overlevingsmodus

Bij organisaties zie ik hetzelfde. Je zou kunnen zeggen dat wat voor een individueel persoon geldt, ook voor een organisatie geldt. Een organisatie kan ook vanuit rust werken aan groei en herstel of in overlevingsmodus staan. Ik spreek vaak mensen die constant het gevoel hebben achter de feiten aan te lopen, er blijven allerlei zaken die belangrijk zijn voor de langere termijn liggen, er gebeurt veel onnodig werk en er wordt voortdurend van koers gewisseld. De waan van de dag regeert. Overleven dus…

Als jouw organisatie op die manier functioneert, is de collectieve mindset aan vernieuwing toe. Dit is meestal niet toe te schrijven aan één persoon (alhoewel dat soms wel zo kan zijn… ????), maar aan een combinatie van factoren. Door snelle groei van de organisatie zijn processen en procedures misschien niet meegegroeid of aangepast, of zijn systemen niet meer toereikend. Misschien ontbreken er bepaalde functies of gebeuren er zaken die eigenlijk niet meer hoeven te gebeuren.

Misschien weet niet iedereen meer precies wat er van hem of haar verwacht wordt en wie wat doet. Als je dat combineert met oude werkmethodes, gebrekkige digitale vaardigheden, veel onduidelijke communicatie en ineffectieve vergaderingen, is er in de organisatie geen tijd en ruimte meer voor groei en herstel, maar staat alles en iedereen voortdurend in overlevingsmodus. En dat is ook voor een organisatie of team niet gezond.

Met ons team van Phroneo helpen we mensen om weer rust en ruimte te ervaren en zo aan het einde van de dag trots en voldaan thuis te komen. We helpen niet alleen individuen, maar ook hele teams en organisaties om rust en ruimte te creëren voor wat er echt toe doet. Om zo een kalme organisatie te worden die groeit en niet alleen maar overleeft.

Wil jij meer kalmte en rust? Neem contact met ons op via info@phroneo.com en ontdek wat we voor jouw organisatie kunnen doen.

Verder lezen

Als je meer wilt weten over hoe bovengenoemde zaken in ons lichaam werken zoek dan eens op internet op sympatisch of parasympatisch zenuwstelsel. Bijvoorbeeld op wikipedia:

https://nl.wikipedia.org/wiki/Parasympathisch_zenuwstelsel

https://nl.wikipedia.org/wiki/Orthosympathisch_zenuwstelsel

 

#mindset #renewyourmind #kalmeorganisatie

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *